Saturday 26 September 2015

ဒီအပင္ကို က်ြန္ေတာ္ အရမ္းႀကိဳက္တယ္
လူေတြနဲ႕အနီးဆံုးမွာရိွျပီ လူေတြကို အက်ိဳး
ျပဳေနတဲ႕ ေဆးပင္ ငယ္ငယ္က ဆို လံုးဝကို
မသိတာ ခုခ်ိန္မ်ား မွ မိတ္ေဆြေတြရဲ႕
ေကာင္းမွဳ ေႀကာင့္ စာေတြ ဖတ္မိျပီ သိပ္
အသံုးတည့္တဲ႕အပင္။ ခု ခ်ိန္ထိေတာင္
ကြ်န္ေတာ္တို ့ေဒသ က လူႀကီး တစ္ခ်ိဳ႕
ေတာင္ အသံုးဝင္ပံုကို သိပ္မသိႀကဘူး။
ေရာဂါ အလိုက္ သံုးစြဲပံုက ႀကက္ေမာက္
ဆူးျပန္ဆားကို သင့္တင့္ေသာအတိုင္းတာ
ႏွင့္ပ်ာရည္ ျဖင့္ေရာကာ ရက္အနည္းငယ္မ်ွ
မွီဝဲ ခဲ႕ေသာ္ လြန္စြာေႀကာက္စရာ ေကာင္း
ေသာ ‪#‎ပန္းနာေရာဂါ‬ ေပ်ာက္သည္။
‪#‎နားပင္းေရာဂါ‬ အတြက္
ႀကက္ေမာက္
ဆူးျပန္ဆားမွဳန္ ့၁-ေပါင္ ႏွမ္းဆီ ၆၀ိ သား
ေရ ၂-ပိႆာ ၄၀ သား အားလံုးကို ဆီခ်က္ေသာအစီ အမံျဖင့္ ဆီခ်က္ျပီးေနာက္ ရက္အနည္းငယ္တိုင္
ေအာင္နားတြင္ အသံုးျပဳခဲ႕ေသာ္ ‪#‎နားပင္း‬
ျခင္းေပ်ာက္ကင္း၏။
‪#‎ဝမ္းဗိုက္ထိုးေအာင့္တင္းေရာင္ေရာဂါ‬
ႀကက္ေမာက္ဆူးျပန္ဆား၌ ခ်င္းေျခာက္
ျငဳပ္ေကာင္း ပိတ္ခ်င္း စမံုျဖဴ ေဆးအလံုးစံု
ကို အမွံဳ႕ျပဳ ေရေႏြးျဖင့္ေသာက္ခဲ႕ေသာ္
ဝမ္းဗိုက္ ထိုးေအာင့္ျခင္းေႀကာက္မက္ဖြယ္
ေကာင္းေသာဝမ္းဗိုက္တင္းေရာင္ျခင္းသည္
လ်ွင္ျမန္စြာေပ်ာက္ကင္းသည္။
‪#‎ျမင္းသရိုက္ေရာဂါ‬
နာတာရွည္ ျဖစ္ေနေသာ ျမင္းသရိုက္ ေရာဂါ
ကိုျပတ္ေစျခင္း သို ့မဟုတ္ ေပ်ာ္ က်ေစရန္
အတြက္ ႀကက္ေမာက္ဆူးျပန္ဆားတြင္ ဆတူ ေဆးဒန္းကို ေရာ၍ ေရ ျဖင့္ လိမ္းက်ံ
ေပးပါက အလံုးစံုျပတ္က်သည္။
‪#‎သမင္ျဖဴေရာဂါ‬
သမင္ျဖဴ ေရာဂါတြင္ ႀကက္ေမာက္ဆူး
ျပန္ဆားမွဳန္ ့ကိုျမင္းသီလာႏွင့္ ဆတူေရာ၍
ႏြားက်င္ငယ္ေရ ႏွင့္လိမ္းက်ံ ေပးခဲ႕ေသာ္
ရက္အနည္းငယ္ ႀကာက ေပ်ာက္၏။
‪#‎ဆီးေအာင့္ႏွင့္ေက်ာက္တည္ေရာဂါ‬
ဆီးေအာင့္ေရာဂါ ေက်ာက္တည္
ေရာဂါ တို ့၌ႀကက္ေမာက္ဆူးျပန္ဆားကို
မုေယာဆားႏွင့္ေရာ၍ေရေအးျဖင့္ေသာက္ပါ
‪#‎ဂူလံုးနာအဖ်ဥ္းေရာဂါ‬
ႀကက္ေမာက္ဆူးျပန္ဆား ကို
ခ်င္းေျခာက္ ျငဳပ္ေကာင္း ပိတ္ခ်င္း သိေႏၶာ
ဆားမွဳန္ ့ေရာ၍ သင့္ေလ်ာ္စြာေသာက္သံုး
ေပးပါက ေႀကာက္မက္ဖြယ္ ေကာင္းတဲ႕
ဂူလံုးေရာဂါ အဖ်ဥ္းေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းသည္။
‪#‎ဒီေနရာမွာ‬ သတိထားရမယ့္ အခ်က္
ေတြရိွတယ္ ႀကက္ေမာက္ဆူးျပန္ ဆားဟာ
‪#‎သမားကိုင္ဆားျဖစ္တယ္‬ အခ်ိန္အဆ က အေရးပါတယ္ ေနာက္ျပီး ဆားခ်က္နည္း စာထဲ လည္း ဖတ္ဖူးတယ္ ဆရာႀကီးဝရဇိန္မင္း လည္းေပးထားတယ္ သေဘာက်တာက
ဒီ ‪#‎ႀကက္ေမာက္ဆူးျပန္ဆားက‬ စြယ္စံု
သံုးလို ့ရတာဘဲ လူရဲ႕ အနီးအနား မွာ
သိပ္ကို အသံုးဝင္သည္႔ အပင္ျဖစ္ေႀကာင္း
တင္ျပ ေပးလိုက္ပါသည္။
မွတ္ခ်က္။ ။ ဆားခ်က္နည္း အရင္က
ဆရာႀကီးဝရဇိန္ တင္ေပးဖူးေသာေႀကာင့္္
မေရးျဖစ္ပါ သိခ်င္သူရိွပါက ေဖၚျပပါမည္။
ကိုးကား။ ။ရွင္နာဂသိန္ ပံုျပေဆးအဘိဓါန္
ပထမ တြဲ စာမ်က္ႏွာ ၁၀၅ ၁၀၆။
အခ်ိန္အတြယ္။

ေဆးနည္းမ်ားတြင္အခ်ိန္ အတြယ္ သည္အေရးႀကီးေသာ
ေနရာတြင္ ပါဝင္ေနပါေသာေႀကာင့္ က်မ္းလာ အတိုင္း
ေဖၚျပပါမည္။ အဘယ့္ေႀကာင့္ ဆိုပါက ေဆးနည္းတြင္ပါ
ေသာေဆးပစၥည္း မ်ားျပဳျပင္ ေျပာင္းလဲျခင္းျဖင့္ ေဆး အာနိသင္ပါ လိုက္ပါေျပာင္းလဲပါသည္။သို ့အတြက္
သီးသန္ ့ထား၍ ေဖၚျပခ်င္းပါ။

သိဂၤဓရသံဟိတာေဆးက်မ္းလာမူရင္းအတိုင္းပါ။
  အခ်ိန္ အတြယ္တြင္ ကလိဂၤတိုင္းႏွင့္ မဂဓ တိုင္း ခ်ိန္တြယ္ နည္းဟု ေဖၚျပထားပါသည္။ ကလိဂၤ တိုင္းဆို
သည္မွာ ယခု အခါ ကာလကတၱားမွ မဒရပ္သို ့သြားေသာ
လမ္းအႀကားတြင္အိုရီဆားနယ္တစ္ဝိုက္ျဖစ္၏။၄င္းကို
ေရွးက ႀသဒိႆ နယ္ဟုေခၚသည္။ ထိုခ်ိန္တြယ္နည္းႏွစ္
မ်ိဳးတြင္ မဂဓတိုင္း ခ်ိန္တြယ္နည္းကို ျမတ္ေသာ ခ်ိန္တြယ္ နည္းဟုပညာရိွတို ့ဆိုႀကသည္။

ကလိဂၤတိုင္းအေလးခ်ိန္

၁၂- မုန္ညင္းေစ့     ၁-မုေယာ။
၂ -  မုေယာ           ၁-ရတီ။
၃ - ရတီ               ၁- ဝလႅ။
၄ - ဝလႅ               ၁- တမာသ။
၄ - မာသ              ၁-သာဏ။
၂ - သာဏ            ၁-သုတိၱ။
၂ - သုတိၱ              ၁ - ပလ။
၂ - ပလ                ၁- ပသတိ။
၂ - ပသတိ            ၁ - ကုဍဝ။
၂ - ကုဍဝ              ၁ - မာနိကာ။
၂ - မာနိကာ           ၁ -ပတၳ။
၄ - ပတၳ                ၁ - အာဠွက။
၄ - အာဠွက           ၁ - ေဒါဏ။
၂ - ေဒါဏ             ၁ - သုပၸ။
၂ -သုပၸ                 ၁ - ခါရိကာ။
၁၀၀ - ပလ            ၁ - တုလာ။
၂၀ - တုလာ           ၁ - ဘာရ။

မဂဓတိုင္းအေလးခ်ိန္။

၃၀ - ပရမာဏုျမဴ                  ၁ - ရထေရဏု။
၆ - ရထေရဏု                     ၁- မရိစ။
၆- မရိစ                             ၁ - ရာဇိကာ။
၃ - ရာဇိကာ                        ၁ - သႆပ။
၈ - သႆပ                        ၁ - ယဝ။
၄ - ယဝ                             ၁ - ဂုဥၥာ ( ရတီ )။
၅ - ဂုဥၥာ                             ၁ - ပဏ။
၆ - ဂုဥၥာ                 ၁ - မာသ ( တစ္ပဲ ၆ ေရြး)။
၄ - မာသ                ၁ - သာဏ။
၄ - သာဏ              ၁ -ေကာလ ( ၁ တိုလာ )။
၂- ေကာလ              ၁ - ကႆ။
၂ - ကႆ              ၁ - အဒၶပလ ( ၂ တိုလာ )။
၂ - အဒၶပလ            ၁ - ပလ။    ( ၄ တိုလာ)။
၂- ပလ                  ၁ - ပသတိ ( ၈ တိုလာ )။
၂ - ပသတိ             ၁ - ကုဍဝ။   ( ၁၆ တိုလာ)
၂ - ကုဍဝ               ၁ - မာနိကာ။ ( ၃၂ တိုလာ )
၂ - မာနိကာ            ၁ - ပတၳ။   ( ၆၄ တိုလာ)
၄ - ပတၳ                 ၁ - အာဠွက။ ( ၂၅၆ တိုလာ )
၄ - အာဠွက            ၁ - ကလသ။ ( ၁၀၂၄ တိုလာ)
၂  - ကာလသ         ၁- သုပၸ။ (၂၀၄၀ တိုလာ)
၂  - သုပၸ               ၁ - ေဒါဏ။ ( ၄၀၉၆ တိုလာ)
၄ - ေဒါဏ             ၁ - ခါရီ။
၁၀၀ - ပလ            ၁ - တုလာ (၄၀၀ တိုလာ)
၂၀၀၀ ပလ             ၁ - ဘာရ ( ၈၀၀၀ တိုလာ)

ဤသည္တို ့သည္ က်မ္းေဖၚျပပါ အတိုင္းပင္ နီးစပ္ရာ ပညာ ရိွမ်ားထံေမးေလ။ မိမိ အေနျဖင့္လည္း သိပ္ မရွင္း
ေသးပါ။
မွတ္ခ်က္။     ။ ပရမာဏုျမဴ ဆိုသည္မွာ ေနေရာင္ တံခါးေပါက္မွ ဝင္လာေသာ အမွဳန္ ျမဴျဖစ္ကာ ထို ျမဴ သံုးဆယ္ကို ပရမာဏုျမဴဟုေခၚကာ ထိုပရမာဏုျမဴ သံုး
ဆယ္ကို ရေထေရဏု ဟုေခၚသည္။
၁ တိုလာကို ျမန္မာ အခ်ိန္ ၁၂ ပဲ သြားျဖင့္ တြက္ယူ ျပီး
အခ်ိဳ႕က  ၁၁- ပဲ သြားျဖင့္ တြက္ယူႀကသည္။

ဒါက က်မ္းလာအတိုင္းက်မ္းျပဳသူက
အိႏၵယ တိုင္းသား ပုဂိၢဳလ္ဆိုေတာ့ ျမန္မာ
နဲ႕ သိပ္မအပ္စပ္ဘူး ဒီေတာ့ ျမန္မာျပည္
အေလးခ်ိန္စံစနစ္ ကို ေလ့လာႀကည့္ေတာ့။
တစ္ခ်ိဳ႕က ဂရမ္ ( gram)
တစိခ်ိဳ႕က ေအာင္စ ( ounce)
တစ္ခ်ိဳ႕က ကီလို ( kilo)
တစ္ခ်ိဳ႕က တိုလာ ( toler)
၁၀ gram မွာ  ၉ ပဲ ၅ ေရြး။
၁ ကီလိုမွာ ၆၀ က်ပ္ ၃ ပဲ ၄ ေရြး။
၁ ေအာင္စမွာ ၁ က်ပ္ ၁၄ပဲ။
၁ တိုလာမွာ ၇ က်ပ္ ၂ ေရြး။
ဘာထပ္ေတြ႕လဲ ဆိုေတာ့ မတူ ညီတဲ႕
အေလးခ်ိန္ တစ္ခ်ိဳ႕ကို ထပ္ေတြ႕တယ္။
၂ စိပ္ ၁ ျခမ္း ၊
၂ျခမ္း ၁ ေရြး ၊
 ၂ ေရြး ၁ျပား ၊
 ၂ ျပား ၄ ေရြး ၊
 ၈ ေရြး ၁ ပဲ ၊
၂ ပဲ၁ မူး ၊
 ၂ မူး ၁ မတ္ ၊
၂ မတ္ ၅ မူး=၈ပဲ။
၁၆ ပဲ =၁ က်ပ္=၁၂၈ ေရြး= ၁၆.၆၀၆ ဂရမ္။  ဒါ့ အျပင္   ၁ က်ပ္သားမွာ .၀၅၇၆ေအာင္စ ၊
 ၁ေအာင္စမွာ ၁.၇၃၆ က်ပ္သား ၊
 ၁ က်ပ္သားမွာ ၁၆.၃၂၉၃ ဂရမ္၊
  ၁ ဂရမ္မွာ ၀.၀၆၁၂၄ က်ပ္သား ၊
၁ေပါင္မွာ ၀.၄၅၃၅၉ ကီလို ဂရမ္ ၊
 ၁ ကီလို ဂရမ္မွာ ၂.၂၀၄၆ ေပါင္ ၊
၁ ပိႆာမွာ ၃.၆ ေပါင္၊
၁ ေပါင္မွာ ၀.၂၇၇၈ ပိႆာ ၊
 ၁ ပိႆာမွာ ၁.၆၃၂၉ ကီလိုဂရမ္၊
 ၁ ကီလိုဂရမ္မွာ ၀.၆၁၂၄ ပိႆာ ၊
  ၁ တန္မွာ ၁.၀၁၆ မတ္ထရစ္တန္၊
 ၁ မတ္ထရစ္တန္မွာ ၀.၉၈၄၂ တန္။
 အဲ႕မွာ ေျပာခ်င္တာက။
ပထမက ၁က်ပ္ မွာ ၁၆.၆၀၆ ဂရမ္
ဒုတိယမွာ ၁ က်ပ္ ၁၆.၃၂၉၃ ဂရမ္ အဲ႕လို ကြဲေနတာ အျခား ဟာေတြလည္း
မကြဲဘူးလို ့မဆိုနိုင္ဘူး။

ေနာက္ျပီး ၁ က်ပ္မွာ ၁၆ ပဲသား အေလးခ်ိန္က။
ေရႊအခ်ိန္ပါ။
ရန္ကုန္ အခ်ိန္က ၁က်ပ္သား ၁၂၈ ေရြး
၁ ပဲသား ၈ ေရြး။
မႏၲေလး အခ်ိနိက ၁ က်ပ္သား ၁၂၀ ေရြး
၁ ပဲသား ၇.၅ ေရြး ဆိုထားျပန္ေတာ့ မူက
ထပ္ကြဲျပန္ေရာ။

ျမန္မာ့ခ်ိန္ဝန္မ်ားမွာ
မုန္ညင္း ၇ လံုးကို ႏွမ္း ၁ လံုး။
ႏွမ္း ၄ လံုးကို ဆန္ ၁လံုး။
ဆန္ ၄ လံုးကို ေရြး ၁ လံုး ။
ေရြး ၄ လံုးကို ၁ ပဲ။
၂ ပဲ ၁ မူး ၊
 ၂ မူး ၁ မတ္ ၊
၂ မတ္ ၅ မူး ၊
၂ ငါးမူး ၁ က်ပ္ ၊
 ၅ က်ပ္ ၁ ပိုလ္ ၊
၂၀ ပိုလ္ ၁ ပိႆာ ၊
 ၂၅ ပိႆာ ၁ ဆြဲ။

ျမန္မာေရႊအေလးခ်ိန္မွာ
၂ ေရြးကေလးကို ၁ ေရြးႀကီး။
၄ ေရြးႀကီးကို ၁ ပဲသား။
၂ ပဲသားကို ၁ မူး။
၂ မူးသားကို ၁ မတ္။
၂ မတ္ ၁ ငါးမူး။
၂ ငါးမူး ၁ က်ပ္။
(၂ ငါးမူးကို ၁၆ ပဲသား )
က်ပ္ ၁၀၀ ကို ၁ ပိႆာ။
၁ ပိႆာကို ၃.၆ ေပါင္
၁ ပိႆာကို ၁.၆၃၂၉၃၃ကီလိုဂရမ္။
၁ က်ပ္သားကို ၀.၅၇၆ ေအာင္စ။
ဆိုေတာ့ကား ေဆးနည္းေတြမွာပါတဲ႕
က်ပ္ ပဲ စသည့္ အေလးခ်ိန္ကို ျမန္မာ့ခ်ိန္ဝန္ သို ့မဟုတ္ ျမန္မာ့ေရႊအေလးခ်ိန္ျဖင့္သာ ယူသင့္ပါေႀကာင္း။
မွားယြင္းခဲ႕ပါက ကြ်န္ႏုပ္ ေလ့လာမွဳ အားနည္းုျခင္းသာ ျဖစ္ပါသည္။

Wednesday 23 September 2015

‪#‎ဦး‬ Naymyohtethtet Htethtet ၏ facebook page စာမ်က္ႏွာတြင္တင္ခဲ႕ေသာစာ။
‪#‎တပင္တိုင္ျမနန္း‬
Kingdom : Plantae
(unranked) : Angiosperms
(unranked) : Eudicots
(unranked) : Rosids
Order : Vitales
Family : Vitaceae
Sub-family : Vitoideae
Genus : Cissus(Vitis)
Species : Cissus discolor/Cissus repens
: (Vitis discolor/Vitis repens)
အမည္ - တပင္တိုင္ျမနန္း
အဂၤလိပ္အမည္ - Rex Begonia Vine
ရုကၡေဗဒအမည္ - Cissus discolor /Cissus repens
မ်ဳိးရင္းအမည္ - Vitaceae
***ပုံသဏာၭာန္***
‪#‎အပင္‬
ႏြယ္ပင္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီးႏွာေမာင္းအေမႊးေလးမ်ားျဖင့္
ရစ္ခါတြယ္ထားသည္။
ပင္စည္ေသးသြယ္သည္။
လုံးဝိုင္းမႈမရွိဘဲေထာင့္ေလးဘက္ရွိသည့္ပင္စည္ျဖစ္သည္။
အကိုင္း(၅)ခုမွ(၇)ကိုင္းအထိျဖာထြက္ၿပီး
ခ်ိတ္ႏွာေမာင္းကေလးမ်ားျဖင့္တြယ္တက္ေလ့ရွိသည္။
‪#‎အ႐ြက္‬
အ႐ြက္မွာဘဲဥပုံသဏၭာန္ရွိၿပီးတစ္႐ြက္ႏွင့္တစ္႐ြက္၊
႐ြက္လႊဲတစ္ဆင့္စီထြက္တတ္သည္။
အနီေရာင္ပင္၏အ႐ြက္မွာ
အစိမ္းေရာင္ႏွင့္အနီေရာင္ေရာလ်က္ရွိၿပီး
အ႐ြက္မ်က္ႏွာျပင္ေပၚတြင္အနီေရာင္ကတၱီပါေသြးရွိသည္။
အျဖဴေရာင္မ်ဳိးမွာစိမ္းေဖ်ာ့ေရာင္အ႐ြက္တြင္
အျဖဴေရာင္ေလးမ်ားလဲ့ေနတတ္သည္။
‪#‎အပြင့္‬
ပန္းပြင့္ေလးမ်ားသည္အလြန္ေသးငယ္ေသာ
အဆုပ္ခိုင္ေလးမ်ားျဖစ္ၿပီးအဝါႏုႏွင့္အနီေရာင္ေလးမ်ား
ျဖစ္ၾကသည္။
ၾသဂုတ္လမွေအာက္တိုဘာလအတြင္းပြင့္ၾကသည္။
‪#‎အသီး‬
အသီးမွာအဆုပ္လိုက္ဝိုင္းေသာအသီးစုေလးမ်ားျဖစ္ၿပီး
နီညိဳေရာင္ေလးမ်ားျဖစ္ပါသည္။
မွည့္လာေသာအခါအနက္ေရာင္သို႔ေျပာင္းသြားပါသည္။
ေအာက္တိုဘာလမွႏိုဝင္ဘာလအတြင္း
အသီးသီးၾကပါသည္။
‪#‎ဥ‬
မ်က္ႏွာျပင္ညီညာမႈမရွိေသာပုံစံမ်ဳိးစုံရွိသည္။
အညိဳေရာင္(၃)စုံျဖစ္သည္။
အနည္းငယ္မာေၾကာေသာဥမ်ားျဖစ္သည္။
***ေပါက္ေရာက္ရာေဒသ***
ေပ(၃၀၀၀)မွ(၅၀၀၀)တြင္ေပါက္ေရာက္ေလ့ရွိသည္။
ျမန္မာျပည္တြင္ရွမ္းျပည္ေတာင္ကုန္းမ်ားတြင္
အမ်ားအျပားေပါက္ေရာက္ၾကပါသည္။
ေအာက္ျမန္မာျပည္ႏွင့္အထက္ျမန္မာျပည္တို႔တြင္
စိုစြတ္၍ေအးေသာရာသီဥတုတြင္စိုက္ပ်ဳိးႏိုင္ပါသည္။
အိႏၵိယႏိုင္ငံတြင္လည္း
အမ်ားအျပားေပါက္ေရာက္ၾကေၾကာင္း
သိရွိရပါသည္။
***ေပါက္ေရာက္ပုံ***
အိႏၵိယႏိုင္ငံ၊အဂၤလန္ႏိုင္ငံႏွင့္
ျမန္မာျပည္ေတာင္ေပၚေဒသမ်ားတြင္ေပါက္ေရာက္သည့္
အဆိုပါအပင္မ်ဳိး၏အေရာင္မ်ားသည္
အရိပ္က်ရာေပၚမူတည္၍
အ႐ြက္မ်ား၏အေရာင္အႏုအရင့္ကြာျခားႏိုင္ပါသည္။
***အသုံးျပဳသည့္အစိတ္အပိုင္း***
အ႐ြက္၊ပင္စည္ႏွင့္ဥသုံးမ်ဳိးလုံးအားအသုံးျပဳႏိုင္ပါသည္။
ႏိုဝင္ဘာလမွဒီဇင္ဘာလအ႐ြက္မ်ားေႂကြၿပီးခ်ိန္တြင္
ဥမ်ားကိုစုေဆာင္းၾကသည္။
၎ဥမ်ားမွျပည့္စုံေသာအာနိသင္ရွိၿပီးျဖစ္ေၾကာင္း
အဆိုျပဳၾကသည္။
ထိုအခ်ိန္မွရရွိေသာဥမ်ားသည္
ေရာဂါမ်ားကိုကုသရာတြင္ပိုမိုထိေရာက္မႈရွိသည္ဟု
ဆိုၾကပါသည္။
***အသုံးျပဳပုံ***
အ႐ြက္၊ပင္စည္ႏွင့္ဥမ်ားအား
စားေဆးအျဖစ္အသုံးျပဳႏိုင္သကဲ့သို႔
လိမ္းေဆးအျဖစ္လည္းအသုံးျပဳႏိုင္ပါသည္။
အျဖဴေရာင္ႏွင့္အနီေရာင္ဥႏွစ္မ်ဳိးစလုံးမွာ
အဖု၊အက်ိတ္၊အနာမ်ားအား
ေသြးလိမ္းရုံျဖင့္ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္း
သိရွိရပါသည္။
၁။၎အဖု၊အက်ိတ္၊အနာမ်ားေပၚတြင္
အ႐ြက္ကိုကပ္ထားျခင္းျဖင့္လည္းသက္သာေပ်ာက္ကင္း
ေစပါသည္။
၂။အနီေရာင္မွာပိုမိုအာနိသင္ထက္ျမက္ၿပီး
ကင္ဆာအႀကိတ္ျဖစ္ခါစမ်ားကိုပင္္
ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္းဆိုၾကပါသည္။
၃။အစာအိမ္ေရာဂါမ်ားတြင္
အျဖဴႏွင့္အနီဥႏွစ္မ်ဳိးလုံးအား
(၅)က်ပ္သားခန္႔အမႈန္႔ျပဳလုပ္၍
ပ်ားရည္ျဖင့္အလုံးေလးမ်ားျပဳလုပ္ခါ(အလုံး-၅၀)၊
တစ္ေန႔တစ္လုံးစားေပးျခင္းျဖင့္
အစာအိမ္နာကိုေပ်ာက္ကင္းႏုိင္ေၾကာင္းေတြ႕ရွိရပါသည္။
၄။အ႐ြက္အား
အသားႏုတက္ေစလိုသည့္အနာမ်ားေပၚတြင္
ကပ္ေပးထားျခင္းျဖင့္
လ်င္ျမန္စြာအသားႏုတက္လာေၾကာင္းေတြ႕ရွိရၿပီး
အနာက်က္ျမန္ေစပါသည္။
၅။ထို႔အတူ
ရိုးရိုးအဖုအပိန္႔အနာေလးမ်ားေပၚတြင္
ေသြး၍လိမ္းေပးျခင္း၊
အ႐ြက္ရပါကကပ္ေပးျခင္းျဖင့္ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္း
ေတြ႕ရွိရပါသည္။
၆။တပင္တိုင္ျမနန္းဥအားအမႈန္႔ျပဴၿပီး(၅)က်ပ္သား၊
ရွားေစာင္းလက္ပတ္(၂၅)က်ပ္သား၊
ထန္းလ်က္(၁၀)သားႏွင့္
ေရ(၂၅)က်ပ္သားခန္႔ထည့္၍ပ်စ္ေအာင္က်ဳိၿပီး
လက္ဖက္ရည္ဇြန္းႀကီး(၁)ဇြန္း၊တစ္ေန႔တစ္ႀကိမ္
တစ္လခန္႔ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္
သားအိမ္တြင္းအလုံးအႀကိတ္အခ်ဳိ႕အား
သက္သာေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္းသိရွိရပါသည္။
၇။တပင္တိုင္ျမနန္းဥအမႈန္႔(၁၀)က်ပ္သား၊
ပ်ားရည္(၁၀)သား၊ေထာပတ္(၅)က်ပ္သားအားေရာေမႊၿပီး
တစ္ေန႔လ်ွင္
လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေသးတစ္ဇြန္းခန္႔ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္
အသက္ရွည္အားတိုးေဆးေဖာ္စပ္ၾကပါသည္။
၈။ေသြးမသန္႔သူႏွင့္မီးယပ္ေရာဂါသည္မ်ားအား
တပင္တိုင္ျမနန္းဥအမႈန္႔(၅)က်ပ္သား၊
ထန္းလ်က္(၁၀)သား
မန္က်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္(၅)က်ပ္သားေရာက်ဳိၿပီး
တစ္ေန႔လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေသးတစ္ဇြန္း
ေသာက္သုံးေပးျခင္းျဖင့္
မိန္းမေရာဂါမ်ား၊ေသြးမသန္႔သူမ်ား
ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ေၾကာင္းသိရွိရပါသည္။
သုေတသနျပဳစမ္းသပ္ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားအရ
၎တပင္တိုင္ျမနန္းဥတြင္္
Glycosides ႏွင့္ Flavonoid မ်ားပါဝင္ေၾကာင္း
သိရွိရပါသည္။
အ႐ြက္ကိုစားရာတြင္လည္းေကာင္း၊
ဥကိုေသြးလိမ္းရာတြင္လည္းေကာင္း
အနည္းငယ္ယားယံေသာခံစားမႈကို
နာရီအနည္းငယ္(၁နာရီမွ၃နာရီခန္႔)ခံစားရပါသည္။
ၿပီးလ်ွင္ယားယံမႈမ်ားေပ်ာက္ကင္းသြားၿပီး
အခိုးမ်ားပြင့္လာျခင္းကိုခံစားရပါသည္။
‪#‎Source‬ : Google
‪#‎လက္ေတြ႕အသုံးခ်ေဆးဖက္အပင္မ်ားေပါင္းခ်ဳပ္‬
(က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာန)
‪#‎ပုံမွာမအဲရစ္မြန္း‬(Ericmoon)၏ပုံျဖစ္ပါသည္။