Wednesday 18 November 2015

ျမန္မာ့အာယုေဗၺဒ သိမ္ျဖဴေဆးသိပၸံဆရာေတာ္ 
ေရးသားေသာ " အုိမႈႏွင့္ဆုိင္ရာ ျပႆနာမ်ား "စာအုပ္ မွ

" သာသနာငါးေထာင္ အသက္ရွည္ေဆး "

ေဆးနည္း

(၁) ေတာခ်ဥ္ေပါင္ေစ့ ၁၀၀၀
(၂)  ဥႏွဲေစ့                      ၁၀၀၀
(၃)  ဥသွ်စ္ေစ့                ၁၀၀၀
(၄)  င႐ုတ္ေကာင္းေစ့  ၁၀၀၀
(၅)  ပိတ္ခ်င္းသီး           ၁၀၀၀
၎တို႔ကို အမႈန္႔ျပဳၿပီး ပ်ားရည္ႏွင့္ေတၿပီး အသံုးျပဳရသည္။

ထိုေဆး၏ အမည္ကို သာသနာငါးေထာင္ေဆးဟု ႐ိုးရာတေလွ်ာက္လံုး ေခၚေ၀ၚသံုးစြဲၾကေလသည္။

ထိုေဆးကို ေဖာ္စပ္စားေသာက္ရာတြင္ ေဆး မည္ငါးမ်ဳိး တစ္မ်ဳိးလွ်င္ အေရအတြက္ တစ္ေထာင္စီ ထည့္ရေသာေၾကာင့္ သာသနာငါးေထာင္ေဆးဟု အမည္ရျခင္းျဖစ္ေပသည္။

ထိုေဆးသည္ ပူစပ္ခါးေသာအရသာရွိေပသည္။

ပူစပ္ေသာအရသာသည္ သလိပ္အပိတ္၊ အဖြဲ႕တို႔ကို ပယ္ဖ်က္ႏိုင္သည္။

အခါးအရသာသည္ အျပစ္ျပဳ မည့္ ေလဓာတ္တို႔ကို ပယ္ဖ်က္၍ အက်ဳိးျပဳေလကို ျဖစ္ေပသည္။

 ေသြးအား ေလအား၊ အေၾကာအားတို႔ကို ခိုင္မာေစတတ္သည္။

 ထိုေဆးကို အသက္ရွည္ ေဆးအေနျဖင့္ စားသံုးၾကရသည္။

အခ်ဳိ႕သည္ ထိုေဆးကို ကာယသိဒၶိၿပီးေစၿပီး၊ ဓား၊ လွံ၊ လက္နက္တို႔ မထိမရွဟု ၿပီးေဆးအေနျဖင့္ အသံုးျပဳၾကေလသည္။

ထိုေဆးသည္ ပူစပ္ခါးေသာ အရသာရွိေသာ ေဆးျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ႐ုပ္ ၀သူ ၊သလိပ္အဖြဲ႕အပိတ္ေရာဂါရွိေသာသူ၊ ေလအားနည္းၿပီး၊ ေရဓာတ္မ်ားေသာ သူ၊ ေလငန္း၊ သြကၡ်ာပါဒ၊ ႏွလံုးက်ဥ္း၊ ႏွလံုးအစီပိတ္၊ ေသြးတြင္ အဆီမ်ား ေသာ ေရာဂါရွိေသာသူမ်ားအတြက္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ေပသည္။

ထိုေဆးကို စားေသာက္ေသာသူသည္ အထူးသျဖင့္ ခိုင္မာေသာ ၀မ္းမီးႏွင့္ ျပည့္စံုရမည္ ျဖစ္သည္။

အသက္ႀကီးေသြးအားနည္း၊ ေလအားနည္း၊ ၀မ္းမီးအားနည္း၊ ႐ုပ္ ပိန္ေသာ သူတို႔ႏွင့္ကား မသင့္ပါ။

လူလတ္၊ လူရြယ္၊ ေသြးအသား အားရွိခိုက္၌ျဖစ္တတ္ေသာ ငွက္ဖ်ားေရာ ဂါ၊ ပန္းနာသလိပ္က်ပ္၊ ထံုနစိုနာ၊ ေလေအးက်င္ေသာ ေရာဂါမ်ာအတြက္ကား အထူးေကာင္းေသာေဆးျဖစ္ပါသည္။

"ပူေအး၊ တက္သက္၊ ဖြင့္ပိတ္၊ ဖ်က္ ျဖည့္"ဟူေသာအတိုင္း ေအးလြန္းေသာေရာဂါကို ပူေႏြးလာေစရန္ ၊သက္ေန ေသာေရာဂါကို တက္လာေစရန္ ၊ပိတ္ေနေသာေရာဂါကို ပြင့္ေစရန္၊ အျဖည့္အားၾကီးေသာေရာဂါကုိ ဖ်က္၍ကုသရမည္ျဖစ္သည္။

ထိုေဆးတြင္ ထူးျခားစြာ မွတ္ယူရမည့္ ေဆးဖက္မွာပိတ္ခ်င္းျဖစ္သည္။

ပိတ္ခ်င္းသည္ အရသာပူစပ္ေသာ္လည္း ၀မ္းထဲေရာက္ေသာအခါ ပူေႏြး ေသာ ၀မ္းမီးကို အက်ဳိးျပဳေသာ အဆင့္သို႔ေရာက္၏။

 ၀မ္းမီးက ေခ်ဖ်က္ၿပီး ေသာအခါတြင္ကား ေအးေသာအရသာ ေအးေသာအက်ဳိးကို ေပးတတ္ေလ သည္။

ေတာခ်ဥ္ေပါင္သည္လည္း၊ ႏြယ္အမ်ဳိးျဖစ္၍ ၎၏အေစ့သည္ ခ်ဥ္ ေပါင္ေစ့သဏၭာန္ရွိေပသည္။

အရသာမွာ ပူစပ္ခါးေသာ အရသာရွိသည္။

၎ကို ၀ါးစားလွ်င္အလြန္ထူပူသြားၿပီး ထိုးႀကိတ္႐ိုက္ႏွက္၍ မထိမရွ မကြဲ မပဲ့သည္ကို ေတြ႕ရသည္။

ထုိ႕ေၾကာင့္ ေရွးက လက္ေ၀ွ႕သမားတို႔သည္ ေတာ ခ်ဥ္ေပါင္ေစ့ကို မန္းမႈတ္၍ ၀ါးၿပီး၊ ထိုးသတ္ယွဥ္ၿပိဳင္ၾကသည္။

မထိမရွ၊ မကြဲ မပဲ့ေသာ အက်ဳိးကို ရရွိသည္ဟု ယံုၾကည္ကာ အသံုးျပဳၾကသည္။

ထိုသာသနာငါးေထာင္ေဆးကို သက္ႀကီး၊ ႐ုပ္တ႐ုပ္စို၊ မႏၵ႐ုပ္၊ သလိပ္ ေစးထုိင္းမႈမ်ားေသာ ႐ုပ္ရွိေသာသူတို႔၌ ပ်ားရည္ႏွင့္ေတၿပီး စားေသာက္လွ်င္ ေခြၽးတစို႔စို႔ျဖင့္ စားေသာက္ေကာင္းေနထိုင္ေကာင္း၊ ေပါ့ပါးလန္းဆန္းေစပါ သည္။

ထုိသည္ ျမန္မာ့႐ိုးရာတစ္ေလွ်ာက္ အစဥ္အလာ သံုးစြဲခဲ့ေသာနည္းျဖစ္  ျခင္းေၾကာင့္ က်န္းမာသက္ရွည္လိုသူတို႔ မိမိဉာဏ္ႏွင့္ ႏႈိင္းခ်ိန္၍ ေဖာ္စပ္ စားေသာက္ ႏိုင္စိမ့္ေသာငွာ ေရးသားေဖာ္ျပအပ္ပါသည္။

မူရင္း page ၏ Link.

https://m.facebook.com/theinphyufoundation/

No comments: