Thursday 10 September 2015

             ခ်ိဳ ခ်ဥ္ ငန္ စပ္ ခါး ဖန္

အခ်ိဳ
   ပထဝီႏွင့္ အာေပါ ဓါတ္ႏွစ္ပါးေႀကာင့္  ခ်ိဳ ေသာ ရသာ
ျဖစ္လာ၏။ ခ်ိဳ ေသာ ေဆး အဟာရသည္ ႏွလံုးသို ့ ့ေရာက္၍့ တည္ျပီး ဓါတ္ရက္ အေနျဖင့္ ၇ ရက္ရိွျပီး
အဆင္းအားျဖင့္ ျပိဳးပ်က္ေသာ အေရာင္ ရိွသည္။
အခ်ဥ္
        ေတေဇာ ႏွင့္ ပထဝီ ဓါတ္ႏွစ္ပါး ေႀကာင့္ ခ်ဥ္ေသာ
ရသာ ျဖစ္လာသည္။ ခ်ဥ္ေသာေဆး အဟာရ သည္
အူသိမ္းအူမ သို ့သြားျပီး ဓါတ္ရက္ အေနျဖင့္ ၂၄ ရက္ျဖစ္
ျပီး အဆင္းအားျဖင့္ နီ ေသာ အဆင္းရိွသည္။
အငန္
           ေတေဇာ အာေပါ ဓါတ္ႏွစ္ပါးေႀကာင့္ ငန္ေသာ
ရသာ ျဖစ္လာျပီး ငန္ေသာေဆးအဟာရတို ့သည္ အေႀကာ သို ့သြားျပီး ဓါတ္ရက္ အေနျဖင့္ကား မရိွ အဆင္း မွာ နီေမာင္းေသာ အေရာင္ရိွသည္။
အစပ္
            ေတေဇာ ႏွင့္ ဝါေယာ ဓါတ္ႏွစ္ပါးေႀကာင့္စပ္
ေသာ ရသာ ျဖစ္လာျပီး စပ္ေသာ ေဆး အဟာရ တို ့ ့သည္ ရိုးတြင္းခ်င္ဆီ သို ့သြားကာ ဓါတ္ရက္ အေနျဖင့္
၁၂ ရက္ အဆင္းကာ အျဖဴေရာင္ ရိွသည္။
အခါး
            အာကာသႏွင့္ဝါေယာ ဓါတ္ႏွစ္ပါးေႀကာင့္ ခါးေသာ ရသာ ျဖစ္လာျပီး ခါးေသာေဆးအဟာရ တို ့
သည္ အေရျပားသို ့သြားကာ ဓါတ္ရက္ အေနျဖင့္ ၂၄ ရက္ ရိွျပီး အဆင္းကား ညိဳ ေသာ အဆင္းရိွသည္။
အဖန္
         ပထဝီ ႏွင့္ ဝါေယာ ဓါတ္ႏွစ္ပါးေႀကာင့္ ဖန္ေသာ
ရသာ ျဖစ္လာျပီး ဖန္ေသာ ေဆးအဟာရတို ့သည္ အသား သို ့သြားကာ ဓါတ္ရက္အားျဖင့္ ၇ ရက္ အဆင္းမွာ ေရႊအဆင္းရိွသည္။

 ပထဝီ လြန္ပါက ဆိမ့္ေသာ အရသာ
အာေပါ လြန္ပါက ခ်ိဳ ေသာ အရသာ
ဝါေယာ လြန္ပါက ခါးေသာ အရသာ
အာကာသ လြန္ပါက စပ္ေသာ အရသာ။
ရသာ ၆ ပါး တို ့မည္သည္ ပကတိ အားျဖင့္ ခ်ိဳ/ငန္ ျဖစ္
ပါက ဝမ္းမီးခ်က္ျပီးလ်ွင္ ခ်ိဳ ေသာ ရသာ တစ္ပါးသာျဖစ္
သည္။ စပ္/ခါး/ဖန္ ရသာ သံုးမ်ိဳးအား ဝမ္းမီးခ်က္ျပီးပါက
စပ္ေသာ ရသာ ျဖစ္လာသည္။ခ်ဥ္ေသာ ရသာမွာ မေျပာင္း ေပ။ ခ်ဥ္ေသာ ရသာအား သီတ ေတေဇာဟု
မွတ္ပါ။

No comments: