Thursday 10 September 2015

က်န္းမာေရး အတြက္ ထူးျခားအသံုး၀င္ ပင္စိမ္းပင္

ပင္စိမ္းပင္သည္ အဂၤလိပ္ အမည္ အားျဖင့္ BASIL ဟု ေခၚသည္။ ပင္စိမ္းသည္ မ်ဳိးစု မ်ားစြာ ရွိသည္။ မ်ဳိးစု ကြဲျပားသည္ႏွင့္ အမွ် မ်ဳိး
စိတ္ႏွင့္ မ်ဳိးရင္းလည္း မတူ ကြဲျပားျခား နားသြားသည္။ ပင္စိမ္းႀကီး၊ ပင္စိမ္းေမႊး၊ ပင္စိမ္းနက္၊ ပင္စိမ္းပန္း၊ ပင္စိမ္းပန္းညဳိ၊ ပင္စိမ္းျဖဴ
တို႔ ျဖစ္ၾကသည္။ ယခု အခါ ျပည္ပမ်ဳိး၊ အရြက္ႀကီး မ်ဳိးမ်ားႏွင့္ ပင္စိမ္း အနီေရာင္ တို႔ကိုလည္း ထပ္မံ မ်ဳိးသစ္ ထုတ္လုပ္ လာၾက
သည္။ အမ်ားစု အသံုးျပဳ ၾကသည္ မွာ ပင္စိမ္းေမႊး Ocimum Canum Seins ႐ုကၡေဗဒ အမည္ ရွိသည့္Libiatae မ်ဳိးရင္း ျဖစ္ပါ
သည္။ ပင္စိမ္း ျဖဴႏွင့္ ပင္စိမ္း နက္သည္ ဖိလစ္ပိုင္ႏုိင္ငံ ကြၽန္းမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ဳိးမႈ မ်ားျပားသည္။ ျမန္မာ ႏုိင္ငံတြင္ ပင္စိမ္းေမႊး၊ ပင္
စိမ္း ပန္းညိဳတို႔ ရွိၾကသည္။

ေရွးယခင္ ႐ုကၡေဗဒ ပညာရွင္ မ်ားသည္ ပင္စိမ္း ခုနစ္မ်ဳိး ရွိသည္ဟု ေဖာ္ျပသည္။ အိႏိၵယ ႏုိင္ငံ၊ အာရပ္၊ ဘရာဇီးႏွင့္ အာဖရိက ေဒ
သ တို႔တြင္ စုိက္ၾကသည္။ ေတာပင္ စိမ္း၊ ရာမ ပင္စိမ္း တို႔သည္ လူသိမ်ားသည္။ ကုထံုး က်မ္းအဆုိအရ ပင္စိမ္း ကိုးမ်ဳိး ရွိသည္ဟု
သ႐ုပ္ခြဲျပ ၾကသည္။ မည္သို႔ဆို ေစကာမူ ပင္စိမ္းပင္သည္ စိုက္ပ်ဳိးရလြယ္ကူသည္။ ေနရာေဒသ၊ ေရ ေျမမေရြးေပါက္ေရာက္သည္။
တစ္ႀကိမ္ စိုက္လွ်င္ပြားသည္။ မ်ားလာသည္။ က်န္း မာေရးအတြက္ စားသံုးၾကသည္။ ပင္စိမ္းပင္မ်ား မွန္သမွ် အနံ႔ျပင္း သည္။ အ
ရြက္သည္ ရြက္ဆိုင္ ထြက္၍ အပြင့္သည္ စၾကၤာပံုရွိသည္။ ဤသို႔ဆိုလွ်င္ ပင္စိမ္းဟု ဆိုၾကသည္။ တခ်ဳိ႕သည္ ဘာသာေရး ကိစၥအ
တြက္ ပင္စိမ္းပင္ကို စိုက္ထား ၾကသည္။ စိုက္ပ်ဳိး ေျမမရွိေသာ ၿမိဳ႕ျပ တုိက္ခန္းေနသူမ်ားသည္ ပန္းအုိး၊ ေသတၱာ ခြံမ်ားျဖင့္ စိုက္ပ်ဳိး
ႏုိင္သည္။

လူအမ်ားစုသည္ ပင္စိမ္းမ်ားကို သိ ၾက၊ ျမင္ဘူးၾက၍ အပင္ပံုသဏၭာန္ သ႐ုပ္ ခြဲ၍ မျပေတာ့ပါ။ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ပင္စိမ္းေမႊး၊ ပင္စိမ္း
ျဖဴ (ဟင္းစားပင္စိမ္း)၊ ပင္စိမ္း နက္၊ ပင္စိမ္းညိဳ၊ ပင္စိမ္းႀကီးႏွင့္ မ်ဳိးႏြယ္ တူ ဗလရွင္စသည္ျဖင့္ ပင္စိမ္းအမ်ဳိးမ်ဳိး ေပါက္ေရာက္သည္။
ပါရွိေသာ အာနိသင္ မွာ တစ္မ်ဳိးႏွင့္တစ္မ်ဳိး အနည္းငယ္ကြာ ျခားသည္။ သို႔ေသာ္ ပင္စိမ္းမွန္သမွ် က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆးဘက္
၀င္သည္။ အပူ ပိုင္းေဒသတြင္ ပုိမို၍ စိုက္ပ်ဳိးျဖစ္ထြန္းေသာ ေဆးဘက္၀င္ပရေဆးပင္ျဖစ္သည္။ တစ္ တန္းႏွင့္ တစ္တန္း ႏွစ္ေပ၊
သံုးေပခြာ၍ တစ္ေပျခား မ်ဳိးေစ့ ၁၀ ေစ့ခန္႔ခ်၍ စိုက္ၾကသည္။  ဓာတ္ေျမၾသဇာလည္း ထူးကဲေကြၽး  ရန္မလို၊ ယုယျပဳစုမႈလည္း လို
အပ္မႈ  နည္းပါးသည့္အပင္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ (ျပဳစု ယုယ၊ ေပါင္းရွင္း၊ ေျမဆြ၊ ေျမၾသဇာေကြၽး လွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္။) အမ်ားဆံုး အသံုး
ျပဳသည္မွာ အရြက္ႏွင့္ အေစ့ျဖစ္သည္။ သို႔ ေသာ္ တစ္ပင္လံုး၊ ျမစ္၊ ေခါက္၊ ပြင့္၊ သီး အသံုး၀င္ပါသည္။ ပင္စိမ္းသည္ က်န္းမာေရး
ဓာတ္စာ သာမက၊ တိရစၦာန္မ်ား ေရာဂါကု ထံုးလည္း အသံုး၀င္ေနပါသည္။

ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ အမ်ားစုသည္ ဟင္း ေခတ္အေမႊးအႀကိဳင္အျဖစ္သာ သံုးၾက သည္။ ငါးေလးအုိးကပ္ခ်က္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ ဟင္းႏွင့္ ငါးခ်ဥ္၊
ပုစြန္ခ်ဥ္သုပ္စားသည့္ အခါသာ သံုးၾကသည္။ က်န္တာမသံုးၾက ေသး။ ပင္စိမ္းေစ့ကို မသံုးသေလာက္ျဖစ္ သည္။ ပင္စိမ္းေစ့ကို
ရွာလလက္ရည္ျပဳ လုပ္၍ ဖ်ားနာေရာဂါကု၏။ ဆီးရႊင္သည္။ ေရစိမ္ထားေသာ ပင္စိမ္းေစ့သည္ ေစးကပ္ ကပ္ရွိ၍ အပူၿငိမ္းေစသည္။
ဆီးရႊင္သည္။ ႏွမ္းေစ့၊ ပင္စိမ္းေစ့၊ ထန္းလ်က္ဆတူေရာ ၍ ႀကိတ္ၿပီး ပ်ားရည္ႏွင့္ေရာ၍ စားပါ။ ၿပီးလွ်င္ ကြမ္းသံုးလံုးခန္႔၊ နံနက္ႏွင့္
ညတစ္ လံုးစီ စားပါက သြားကိုက္၊ သြားဖံုးေရာင္၊ ေလ၊ သလိပ္၊ ဆီးနည္းေရာဂါ ေပ်ာက္သည္ ဟု ဆိုၾကသည္။ ပင္စိမ္းေစ့
အေျခာက္ လွမ္းၿပီး ထု ေထာင္းအမႈန္႔လုပ္ကာ၊ သၾကား၊ ႏြားႏို႔တို႔ ႏွင့္ေရာေသာက္ေသာ္ ဆီးပုပ္၊ ဆီးေရာဂါ ေပ်ာက္၏ဟု ဆုိသည္။

အသည္းေရာင္ ေရာဂါကို ပင္စိမ္းေစ့သည္ ေပ်ာက္ေအာင္ စြမ္းေဆာင္ႏိုင္သည္ဟု ျမန္မာ့တိုင္းရင္း ေဆးက ဆုိထားသည္။ ပင္စိမ္း
ေစ့သည္ ေျမ၊ ကင္းကိုက္လွ်င္ စားျခင္း၊ အမႈန္႔ လိမ္းျခင္းျပဳရ၏။ ပင္စိမ္းသည္ ေခြၽးကို ထြက္ေစသည္။ အရြက္ကို အမႈန္႔ျပဳလုပ္၍ ႐ႈေသာ္၊ ႏွာ ေခါင္းေရာဂါေပ်ာက္သည္။ ပင္စိမ္းရြက္ ေရေလာင္းေပးလွ်င္ ေပြး၊ ၀ဲ၊ ယားနာ  ေပ်ာက္သည္။ ပင္စိမ္းသည္ စားသံုးမႈ၊
ေဆး၀ါး ကုသမႈတြင္ အသံုးျပဳၾကသည္သာမက၊ ေဆး၀ါး ေဖာ္စပ္မႈမွတစ္ဆင့္တက္၍၊ ေရေမႊးထုတ္ ၾကသည္။ ပင္စိမ္းေစ့မွ ဆီ
ထုတ္ယူ ၾကသည္။ လက္ဖက္ေျခာက္ျပဳလုပ္ၾကသည္။ အိႏိၵယႏုိင္ငံတြင္ ပင္စိမ္းရြက္လက္ဖက္ ေျခာက္သံုးၾကသည္။ ဥသွ်စ္ရြက္
ကိုလည္း နီေပါႏုိင္ငံတြင္ လက္ဖက္ေျခာက္ကဲ့သုိ႔ ေရေႏြးၾကမ္းတြင္ ထည့္ေသာက္ၾကသည္။ ေရာဂါကာကြယ္မႈ၊ စိတ္ေပ်ာ္ရႊင္ လန္း
ဆန္း မႈကို ပင္စိမ္းလက္ဖက္ေျခာက္ေသာက္သံုး ျခင္းျဖင့္ ရရွိသည္ဟု ယံုၾကည္ၾကသည္။ အိႏိၵယႏိုင္ငံကို မင္းလုပ္အုပ္ခ်ဳပ္သြား
ေသာ ဘုရင္ခံခ်ဳပ္ ေလာ့ဆင္ဖို႔ႏွင့္ ေလာ့မင္တန္ တို႔သည္ ဧည့္သည္ကို ပင္စိမ္းလက္ဖက္ ေျခာက္ျဖင့္ ဧည့္ခံသည္ဟု သိရသည္။

ပင္စိမ္းရြက္တြင္ ဆီပါ၀င္မႈရွိသည္။ ၎င္းဆီသည္ ျပန္႔လြင့္တတ္ေသာ သေဘာ ရွိသည္။ ၾကာေသာ္ ပ႐ုပ္ကဲ့သုိ႔ ျဖစ္သြား ၿပီး ပင္
စိမ္းပ႐ုပ္ဟု ေခၚၾကသည္။ အိႏိၵယ ႏုိင္ငံတြင္ ပင္စိမ္းပ႐ုပ္ကို ျပည္ပသို႔ ေရာင္း ခ်ၾကသည္။ ပင္စိမ္းရြက္ေျခာက္ကို ေလး ညႇင္းပြင့္
အစားထိုး သံုးၾကသည္။ မဆလာ ျပဳလုပ္စားသံုးၾကသည္။ ပင္စိမ္းနံ႔သည္ ပိုးမႊားမ်ား မလာ၍ ပိုးမႊားကာကြယ္ေရး အသံုးျပဳၾက
သည္။ အထူးသျဖင့္ စာအုပ္ႏွင့္ အ၀တ္အစား ေသတၱာ မ်ားတြင္ ထည့္သံုး ၾကသည္။ လက္ဖက္ ရည္သည္ ၾကာရွည္  ေသာက္သံုး
လွ်င္ စြဲလာၾကသည္ဟု သိၾက သည္။ ကြၽန္ေတာ္၏ အဖြားျဖစ္သူသည္ လက္ဖက္ရည္ အခ်ဳိ တစ္က်ဳိက္ေသာက္ လိုက္သည္ႏွင့္
ထမင္းမစား၊ ဟင္းမစားဘဲ ေနႏိုင္သည္။ ကြၽန္ေတာ့္မိတ္ေဆြမ်ားသည္ အခ်ိန္တန္လွ်င္ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ မသြား ဘဲ မေနႏုိင္ၾက။
စြဲေနၿပီ ထင္သည္။ မပူပါႏွင့္ လက္ဖက္ရည္စြဲလွ်င္ ပင္စိမ္းလက္ဖက္ ေျခာက္ျဖင့္ ျဖတ္ေပးႏုိင္ပါသည္။ ပင္စိမ္း လက္ဖက္ေျခာက္
ကို လက္ဖက္ရည္ႏွင့္ ေရာ၍ ေသာက္ရသည္။

တျဖည္းျဖည္းႏွင့္ လက္ဖက္ေျခာက္ေလွ်ာ့၍ ပင္စိမ္းလက္ ဖက္ေျခာက္ပိုထည့္ျခင္းျဖင့္ မစြဲေအာင္ျပဳ လုပ္ႏုိင္သည္။ ငွက္ဖ်ားေရာဂါ၊
တုတ္ေကြးေရာဂါ၊ နာတာရွည္ေရာဂါတြင္ သံုးၾကၿပီး၊ ေျမကင္း မ်ားသည္ ပင္စိမ္းေတာ၌ ေနထိုင္မႈ နည္း သည္။ အညာတြင္ ေျမ
ကိုက္လွ်င္ ပန္းသံုး ဆင့္အပင္၊ အပြင့္မ်ားစားသံုးၾကၿပီး သက္ သာေပ်ာက္ကင္းသည္ဟု ကုိယ္ေတြ႕ေ>မ ကိုက္ခံရသူက ေျပာျပခဲ့
သည္။ အိႏိၵယႏိုင္ငံတြင္ က်တနီ(ခ်စ္တီး ထမင္းဆိုိင္မ်ားတြင္ ထမင္းစားၿပီး ေသာက္ရေသာ အရည္)ကို ပင္စိမ္းျဖင့္ ေရာေႏွာျပဳ
လုပ္ၾကသည္။ အိႏိၵယတိုင္းရင္းေဆး႐ုံမ်ား တြင္ ပင္စိမ္းေဆးလံုးမ်ားကို ငွက္ဖ်ားျဖစ္ သူမ်ား စားၾကရသည္။ ကီြႏုိင္ေဆးကဲ့သုိ႔ သံုး
ၾကသည္။ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕၊ လမ္းမေတာ္သံ ေစ်းတြင္လည္း သစ္လွပိုး၊ ေဆးလံုး၊ ေဆး ျပားမ်ား ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ေနသည္ကို ျမင္ေတြ
႕စားသံုးဖူးသည္။ ထုိင္းႏိုင္ငံတြင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီး၀လံ၊ ပရေဆး မ်ားကို ေဆးလံုး၊ ေဆးျပားျပဳလုပ္၍ တာရွည္ခံေရာင္း
ခ်ၾကသည္။ အိႏိၵယႏိုင္ငံ တြင္ အိပ္ယာေဘး၌ ပင္စိမ္းရြက္ထားလ်င္ ျခင္မကိုက္ဟု သိၾကၿပီး အိပ္ယာခင္း ေအာက္၌ ပင္စိမ္းရြက္
မ်ားထား၍ အိပ္ၾကသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံ အညာေဒသ၊ ယာစိုက္ခင္း မ်ားတြင္ ေတာပင္စိမ္းဟုေခၚေသာ ပင္စိမ္းအ႐ိုင္းပင္မ်ား၊ အေလ့က်ေပါက္ ၾကသည္။ ပင္
စိမ္းအ႐ိုင္း ပင္သည္။ ပင္စိမ္း အယဥ္ပင္ထက္ အနံ႔ျပင္း၏။ ထို႔ေၾကာင့္ ပင္စိမ္းအ႐ိုင္းပင္ကို ေဆးေဖာ္ရာတြင္ အသံုးမ်ား ၾကသည္။
အပင္အရြယ္လည္း အယဥ္ပင္ထက္ ပို၍ႀကီးသည္။ အရြက္ႏွင့္အပင္အေရာင္ မ်ား နီညိဳမိႈင္းနက္ေရာင္ရွိသည္။ အရြက္ အစိမ္း
ေရာင္ကို ပင္စိမ္းျဖဴဟု ေခၚ၍ အရြက္နီ ညိဳမႈိင္းေရာင္ရွိေသာ ေတာပင္စိမ္း (ပင္ စိမ္း႐ိုင္း)ကို အနက္မ်ဳိးဟု ေခၚသည္။ တေပါင္းလ၊
တန္ခူးလဆုိရင္ ပန္းပြင့္ ၾကသည္။ အိႏိၵယႏုိင္ငံ၊ ဘီဟာျပည္နယ္၊ အာသဲ၊ မဏိပူရ ျပည္နယ္၊ ပန္ဂ်ပ္ျပည္နယ္တို႔တြင္ ရာသီဥတု
ကလည္း ပူျပင္းေျခာက္ေသြ႕ သျဖင့္ ေတာပင္စိမ္း႐ိုင္းမ်ား မ်ားစြာေပါက္ ေရာက္ၾကသည္။ ေတာင္သူ လယ္သမား မ်ားသည္ ကြၽဲ၊
ႏြားမ်ားတြင္ ေရာဂါျဖစ္လွ်င္ ပင္စိမ္းရြက္ လက္တစ္ဆုပ္ႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့၊ အေစ့ ၂၀ ကို ေရ ၅၀ က်ပ္သားႏွင့္ေရာ၍ ႀကိဳၿပီး
တိုက္ေကြၽးၾကသည္။

ၾကက္၊ ဘဲ ၀မ္း ေရာဂါကိုလည္း ပင္စိမ္းရြက္ျပဳတ္ေရျဖင့္ ေဆးေၾကာမႈႏွင့္ ပင္စိမ္းေစ့ အမႈန္႔လိမ္း ေပးမႈျပဳၾကသည္။ ဤမွ် အသံုး
၀င္ေသာ “ပင္စိမ္းပင္” ကို တစ္ပင္၊ ႏွစ္ပင္ တစ္ပိုင္ တစ္ႏိုင္မွ စိုက္ခင္းႀကီး မ်ားအထိ စိုက္ပ်ဳိး၍ နည္းမ်ဳိးစံု ျပဳလုပ္ၿပီး က်န္းမာေရး
ဆုိင္ရာ အသံုးျပဳ ႏုိင္ၾကပါသည္။ တစ္ႀကိမ္စိုက္လွ်င္ ေရရွည္ ပြားသည့္ ပင္စိမ္းပင္ကို စိုက္ပါ။ စားပါ။ ေဆး၀ါးသံုးၾကပါဟု တုိ္က္
တြန္းလိုက္ပါ သည္။

-ကိုးကား
၁။ လက္ေတြ ႕အသံုးခ် ေဆးဖက္၀င္ အပင္မ်ား အတြဲ (၄)၊ က်န္းမာေရး၀န္ႀကီး ဌာန၊ တိုင္းရင္းေဆး ပညာဦးစီးဌာန။
၂။ ျမန္မာ့ေဆး၀ါးပင္မ်ား၊ လယ္ယာ စိုက္ပ်ဳိးေရး ေကာ္ပိုေရးရွင္ ဥစားပင္၊ သံုး ပင္ေဆးဘက္၀င္ပင္စိမ္း (ဦးလွဒင္)

- ေဆြရည္

အတြဲ (၁၀)  အမွတ္(၁၄၉)၊ ေမလ ၂၅ – ၃၁၊ ၂၀၁၅ ခုႏွစ္

No comments: