Friday 11 September 2015

ကက္ဟင္းခါး

Bot ;    Momodica charantia, Linn.
Eng;     Bitter gourd;Karilla Fruit.

ပံုသဏၭာန္:   ထင္ရွား လူသိမ်ားသည္။

အသံုးၿပဳႏုိင္သည္႔အစိတ္အပိုင္းအေနျဖင့္ ပဥၥငါးပါး။
အရသာခါး၏ စပ္ရွားရွားရိွသည္။ေအး၏။ ဝိပါက စပ္သည္။
 ျမန္မာႏုိင္ငံ ေနရာ အႏွံ႔အျပား၌ စိုက္ပ်ိဳးသည္။ သဘာ၀ အေလ်ာက္ ေပါက္  ေရာက္ေသာ ၾကက္ဟင္းခါးငယ္မ်ိဳးလည္း ရွိသည္။စိုက္ပ်ိုးပင္
ျဖစ္သည္။

 အေစ့ကို တိုက္ရိုက္ခ်၍ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္သည္။ စိုက္ခ်ိန္မွာ မိုးဦးတြင္ တန္ခူးမွ နယုန္ ၊ မိုးေႏွာင္းတြင္ သီတင္းကၽြတ္မွ တန္ေဆာင္
မုန္းျဖစ္သည္။ စိုက္ခင္းေျမအား ေကာင္းစြာျပဳျပင္ၿပီး ေျမေဆြးႏွင့္ ႏြားေခ်းေရာ၍ ခ်ေပးကာ တစ္ပင္ႏွင့္ တစ္ပင္ ၂ ေပ ၊ တစ္တန္းႏွင္ တစ္တန္း ၃ ေပ ျခား၍ စင္ခံေပးရမည္။ ျခံစည္းရိုးမ်ားတြင္လည္း စိုက္ႏိုင္သည္။
စိုက္က်င္းတစ္က်င္းလွ်င္ ၃ ေစ့မွ ၅ ေစ့အထိ ခ်ၿပီး စိုက္ႏိုင္သည္  ျမန္မာႏိုင္ငံ အလယ္ပိုင္း တြင္မူ လယ္ကြင္းမ်ား၌ တစ္က်င္းႏွင့္ တစ္က်င္း ၄ ေပ ခြာ၍ စိုက္ၾကသည္။ေပါင္းလိုက္ျခင္း ၊ ေျမဆြ
ျခင္း လုပ္ငန္းမ်ားကို လိုအပ္သလို ျပဳလုပ္ေပးရမည္။ ခ၀ဲ ၊ သခြားကဲ့သို႔ အၫြန္႔ မ်ားကို ဆိတ္ပစ္ႏိုင္လွ်င္ အသီးမ်ားသည္။
 စိုက္ၿပီး ရက္ေပါင္း ၇၅ မွ ၉၀ ရက္အတြင္း အသီး သီးသျဖင့္ ခူးယူသံုးစြဲႏိုင္သည္။

 ျမန္မာေဆးက်မ္း မ်ား အလိုအရ ခါး၏ ၊ စပ္ရွားရွားရွိ၏ ။ ေအး၏ ၊ ေၾကက်က္လြယ္၏ ၊ ၀မ္းကို သက္ေစ၏ ၊ ပိုးကို ႏိုင္၏ ၊ ဆာေလာင္ျခင္းကို ျဖစ္ေစတတ္၏ ၊ သည္းေျခသလိပ္ကို ႏိုင္၏ ။ မ်က္စိေရာဂါ ၊ ေယာနိ၌ ျဖစ္ေသာေရာဂါမ်ား ၊ ေသြးအားနည္းျခင္း ၊ ဆီးႏွင့္ စပ္ေသာေရာဂါမ်ားကို ေပ်ာက္ေစသည္။


 ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ကို ဆား၊ ထန္းလ်က္ထည့္၍ ၃ ခြက္ တစ္ခြက္တင္ က်ိဳေသာက္က တုန္ဖ်ား ၊ ခ်မ္းဖ်ား ေပ်ာက္၏ ။အရြက္
ႀကိတ္ၫွစ္ရည္ကို ေသာက္လွ်င္ အူတြင္းရွိ ေရာဂါပိုးမ်ားကို        ေသေၾကပ်က္စီး၏ ။
 ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ရည္ကို ဖန္ခါးသီးႏွင့္ ေသြးေသာက္ေသာ္ အသည္းေရာင္၍ အသား၀ါေသာေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။
 မူးေမာ္ျခင္းလည္း ေပ်ာက္ရန္လည္းေကာင္း ၊ေၫွာ္္ခံေဆးအ   ျဖစ္လည္းေကာင္း ၊ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ကိုေခ်၍ ရွဴေပးရ၏။
 အဖ်ားကို ႏိုင္ေသာ သတၱိရွိသျဖင့္ အရြက္ကို ႀကိတ္၍ ရေသာ အရည္ကို တိုက္ေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးလြန္တုပ္ေကြးေရာဂါ
ေပ်ာက္၏။
 ေခြးရူးကိုက္ေသာေနရာမ်ားတြင္ အရြက္ကိုႀကိတ္၍ အံုေပး
 ျခင္း၊ အရည္ၫွစ္ထည့္ေပးျခင္း ၊ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္း၏။

 ၾကက္ဟင္းခါးသီးအေျခာက္ကို ေက်ာက္ပ်ဥ္တြင္ ေသြးလူး
 ေသာ္ လည္ေခ်ာင္းေရာင္ေသာေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏ ။
 ၾကက္ဟင္းခါးသီးရည္ကို ဆီႏွင့္ ေရာေသာက္က ကာလ၀မ္း
 ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ၏ ။ ၎အရည္တြင္ ပ်ားရည္ အနည္း ငယ္ ေရာေသာက္လွ်င္ ေရဖ်ဥ္းေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။
 အသီးႏုအရည္ကို မီးေပၚ၌ ေႏြး၍ လိမ္းေပးလွ်င္ အဆစ္
ေရာင္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
                 ၾကက္ဟင္းခါးသီး၏ စြမ္းပကား ခါးသက္သက္ အရသာရွိတဲ႕ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ အပူပိုင္း စိုစြတ္တဲ့ရာသီမွာ ေပါက္ေလ့ရွိၿပီး အဓိကအားျဖင့္ အာရွတိုင္းျပည္ေတြနဲ႔ ေတာင္အေမရိကေတြ မွာ ေတြ႔ရပါတယ္။ အရသာက ခါးသက္တယ္ဆိုေပမယ့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရွိပါတယ္။အာဟာရတန္ဖိုးၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ကယ္လိုရီပါ ဝင္မႈ အလြန္ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တန္ဖိုးရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ား အျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B1 ၊ B2 နဲ႔ B3၊ ဗီတာမင္ စီ၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ လစ္အက္စစ္၊ ဇင့္(သြပ္)၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ မဂၢနိစ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ေကာင္းစြာ ပါ ဝင္ေနပါတယ္။ သံဓာတ္ပါဝင္မႈ မ်ားၿပီး ဘီတာကယ္႐ို တင္းပါဝင္မႈဟာ ပန္းေဂၚဖီ စိမ္းထက္ ႏွစ္ဆ၊ ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္ မႈက ဟင္းႏုနယ္ရြက္ထက္ ႏွစ္ဆနဲ႔ ပို တက္စီယမ္ပါဝင္မႈက ငွက္ေပ်ာသီးထက္ ႏွစ္ဆ အသီးသီး ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၾကက္ ဟင္းခါးသီးမွာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ကို က်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိသလို Polypeptide P လို႔ေခၚတဲ့ အင္ဆူလင္လို ျဒပ္ ေပါင္းတစ္မ်ိဳးလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆီး ခ်ိဳေရာဂါရွိသူတခ်ိဳ႕အတြက္ ေကာင္းက်ိဳး ရွိေၾကာင္း ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါ တယ္။က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား(၁) ေသြးျပႆနာမ်ား ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ဟာ ေသြး ဆိပ္သင့္တာေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ အနာနဲ႔ ယား ယံမႈေတြကို ကုသရာမွာ အလြန္အက်ိဳး ေက်းဇူးမ်ားပါ တယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ၾကက္ ဟင္းခါးသီးအရည္ကို သံပရာ    ရည္နဲ႔ ေရာကာ အစာမရွိခ်ိန္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ငံုၿပီး ေန႔စဥ္
 ေသာက္ေပးရင္ ၄-၆လ အၾကာမွာ သိသာတဲ့ တိုးတက္မႈကို ေတြ႕ရပါ တယ္။(၂) ကာလဝမ္္းးေရာဂါ ကာလဝမ္းေရာဂါ   အေစာပိုင္းအ ဆင့္မွာ ႀကိတ္ေျခထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါး ရြက္ လက္ဖက္စားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းနဲ႔ ၾကက္ သြန္နီအရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ သံပရာရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္း တို႔ကို ဆတူေရာၿပီး ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပး ပါ။(၃) ဆီီးးခ်ိဳေရာဂါ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ပါတဲ့ အပင္ ထြက္အင္ဆူလင္ဟာ ဆီးနဲ႔ ေသြးထဲက သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အက်ိဳး ေက်းဇူး ရွိပါတယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ ေသြးတြင္း အင္ဆူ လင္အဆင့္ကို   တိုးေစ တာမ်ိဳး မရွိဘဲ ဂလူးကို႔စ္ခံႏိုင္ရည္ရွိမႈက ို သိသိသာသာ ေကာင္းမြန္ေစတာ ျဖစ္ပါ တယ္။(၄) စြမ္းအင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ကို ပံုမွန္ ေသာက္ေပးတာေၾကာင့္ စြမ္းအင္နဲ႔ သက္ လံုကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ႏွစ္ႏွစ္ ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေမာက်ေစပါတယ္။(၅) မ်က္စိျပႆနာမ်ား ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ဘီတာကယ္႐ို တင္းနဲ႔ တျခားအာနိသင္ေတြ ပါဝင္မႈ ျမင့္ မားတာေၾကာင့္ မ်က္စိျပႆနာေတြကို ကင္းေဝးေစၿပီး အျမင္အာ႐ံုကို တိုးတက္   ေကာင္း မြန္ေစပါတယ္။(၆) အရက္နာက်ျခင္္း ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ဟာ အ ရက္နာက်တဲ့ ေဝဒနာကို ကုသရာမွာ       ေကာင္းက်ိဳး ရွိပါတယ္။ အရက္ေသာက္ တာေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ အသည္းေဝဒနာ ေတြကို ျပဳျပင္ေပးၿပီး အသည္းကို သန္႔ စင္ေစပါတယ္။(၇) ကိိုုယ္ခံစြမ္္းအား ေကာင္္းမြန္ျခင္း ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ဟာ ကိုယ္ ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေအာင္      တည္ေဆာက္ေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ေရာဂါ တြန္းလွန္ႏိုင္စြမ္း ကို ေကာင္းမြန္ေစ ပါတယ္။(၈) လိပ္ေခါင္း ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ကရတဲ့ အရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း သံုးဇြန္းကို ေထာပတ္၊ ႏို႔  တစ္ဖန္ခြက္နဲ႔ ေရာကာ နံနက္တိုင္း အစာမရွိခ်ိန္မွာ            ေသာက္ေပးရင္ တစ္လအၾကာမွာ သက္သာသြား ပါလိမ့္မယ္။ လိပ္ေခါင္းက နာက်င္ေနရင္ ၾကက္ဟင္းခါးပင္ရဲ႕ အျမစ္ကို ေစးပ်စ္ေအာင္ ႀကိတ္ၿပီး လိပ္ေခါင္းေပၚမွာ အုပ္ေပးပါ။(၉) ဆိိုုုးရီး
  ေယးစစ္အေရျပားအနာ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္အရည္ကို ပံုမွန္  ေသာက္ေပးရင္ ဆိုးရီးေယးစစ္နဲ႔ တျခား ဖန္းဂပ္စ္မိႈစြဲတဲ့   အေရျပားအနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။(၁၀) အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ျပႆနာမ်ား လတ္ဆတ္တဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီး      အရည္ ႏွစ္ေအာင္စနဲ႔ ေရေရာထားတဲ့ ပ်ားရည္တစ္ခြက္ကို ေရာေသာက္ေပးရင္ ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေလျပြန္ေရာင္တာ စတဲ့ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ သတိျပဳရန္ ဆီးခ်ိဳကုသေဆးေသာက္ေနတဲ့ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြအေနနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးအရည္ မေသာက္ခင္ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ပါ။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေတြအေနနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အလြန္အမင္း စားေသာက္တာမ်ိဳး ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
     ေက်ာက္တည္ ေရာဂါအတြက္  အရြက္စိမ္းသတၱဳရည္ ၂ိ -၄ ပဲ သားတြင္ ဒိန္ရည္ ၁ိ - ၈ပဲ ကို ေရာေသာက္ပါက ေက်ာက္
တည္ေရာဂါ ေပ်ာက္သည္။၄င္း ေနာက္ ဆန္ပုန္းရည္ ၃ိ က်ပ္သား ဆက္ေသာက္ပါ။ ဤနည္း အတိုင္း သံုး ရက္ဆက္ မွီဝဲျပီး
ေနာက္ သံုး ရက္နားပါ။အထက္ပါနည္း အတိုင္း ေနာက္ ၄ ရက္ ဆက္ေသာက္ျပီး ၄ ရက္နား။ ေနာက္ ၅ ရက္ဆက္
ေသာက္ ၅ ရက္နား ေနာက္ ၆ ရက္ဆက္ေသာက္ ၆ ရက္နား
ေနာက္ ၇ ရက္ ဆက္ေသာက္ပါက ေက်ာက္တည္ေရာဂါ စင္
ႀကယ္စြါ ေပ်ာက္ကင္းပါလိမ့္မည္။
            ပါးစပ္ ကြဲ ေလာင္ပါက ၄င္း သတၱဳရည္ ျဖင့္ေျမျဖဴ
မွဳန္ ့ကို ေရာ၍ ပြတ္ေပးပါက ပါစပ္ ကြဲေလာင္နာ ေပ်ာက္၏။
          လည္ေခ်ာင္းေရာင္ အတြက္ ႀကက္ဟင္းခါးသီး အ
ေျခာက္ ကို ေက်ာက္ျပင္တြင္  ေသြး၍ လူးေပးပါက လည္
ေခ်ာင္းေရာင္ေသာ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းသည္။

ကိုးကား  -  ရွင္နာဂသိန္ ပံုျပ ေဆး အဘိဓါန္ႏွင့္ ျမန္မာ့ေဆး
ဖက္ဝင္ အပင္မ်ား။

No comments: